Staat van dienst:

Was 21 jaar en 9 maanden werkzaam bij Oskar als vrijwilliger.

De aanleiding van mijn toetreden als Oskar medewerker was een vraag van Rob van der Wal of ik een leader (de audio) kon maken voor Oskar TV en een ledenwerfspot.                                                   


Oskar had op dat moment nog totaal geen eigen apparatuur. De spot moest meedraaien in de aller eerste Oskar TV uitzending in maart/april 1986.


Door sommigen werd ik de laatste der Mohikanen genoemd  omdat ik als enige, zonder onderbreking, voor de omroep programma’s maakte vanaf de eerste radio uitzending t.e.m. de laatste op 30 december 2007.


In 1986 heette mijn radioprogramma ‘Sla je slag’ dat ik maakte met Sieds Wijnalda.

Toen ik een videoband huurde waarin de hoofdrolspeler Skaramough heette kwam ik tot de samenvoeging van Skarsterlan, radio en de inhoud van het programma, van alles wat: moes. Er is zelfs een aantal malen een TV-variant gemaakt onder de naam Skarramoes TV. Een TV talkshow met mensen uit een dorp waar we op locatie TV opnames maakten die gecompileerd werden naar een vol uur televisie.


Skarramoesradio was populair op de zondagmiddag, had Piet Paulusma en Jelle Booi als weerman. De spelletjes Sla je slag en Crypto vijf zijn er altijd in gebleven. Van Skarramoes zijn meer dan 1000 uitzendingen geproduceerd. Naast Skarramoes was er het kinder-programma KwekKwek met de presentatoren Ronald en Donald.

Samen met Harry Altenburg en Teun Kunst maakten we de meest vreemde teksten en draaiden die versneld af zodat het op Donald Duck-taal leek. Hilarisch..!


Al vrij vroeg deed ik een screentest voor TV in het oude gemeentehuis in Langweer en ik werd uitverkoren om een TV-quiz te maken die er nooit is gekomen. Wel zou ik jaren later de grote bedenker worden van diverse prijsvragen. Ik kwam in beeld met mijn trouwpak en een ‘Bobby’-helm op m’n hoofd. “Klinkende Munt” zou de titel worden.

Ook herinner ik me nog een interview met 2 Sint Nyksters over de allegorische optocht.

We zaten met zijn drieën naast elkaar. Echt, het was geen gezicht...                              


Daarna verhuisde de TV studio naar twee kamers in Hotel  Restaurant ‘De Oorsprong’ in Sint Nyk / Huisterheide. Ik begon er als assistent technicus, producer en floormanager en groeide in al die jaren uit naar hoofd/eindredacteur met kennis van vrijwel alle zaken die je maar kunt bedenken. Presenteerde talloze uitzendingen, bedacht, maakte en monteerde ontelbare programma-onderdelen. Was coach voor radio- en TV presentatoren, zat (redactie) vergaderingen voor en was als cameraman en regisseur wekelijks onderweg met eigen auto, of in die van Gerard van Soest en later de zwarte Oskar bus.


Eens was er een week geen redactievergadering en dus geen onderwerpen. We zijn toen gewoon in het busje gestapt en een rondje gemeente gaan rijden waarbij we onderweg een aantal leuke onderwerpen ter plaatste aan een interview onderwierpen. Het werd één van de mooiste uitzendingen ooit.


Omdat ik de apparatuur ervoor had werd op sommige locatie-uitzendingen ook de Oskar Drive in Show gebruikt en was de bijbehorende vrachtwagen spil in een gemeente tour waarbij kampioenschappen aardappelschillen werden gehouden en mensen donateur konden worden. Heb een tijdje Zi Zo zondag gedaan wat een ongekend hoog aantal vaste luisteraars had. Velen waren altijd weer nieuwsgierig om vroeg in de zondagmorgen te horen wie er twee uur lang in de picture zou staan. Standaard waren de vragen: “Wie ben je, waar woon je?” en de verdere levensloop.

De gast mocht zelf de muziek meenemen en de keuze was vaak verassend. Zelf vond ik de uitzendingen met musicus/componist/dirigent Jan de Haan en Mark Hoekstra  het meest memorabel.


Verder had ik ‘inval’ beurten voor diverse programma’s waarvan ik sommige namen ook nog heb bedacht zoals Sporttribune, Country Fiësta en Haal je deur uit de sleur. Die laatste moedigde kijkers aan wat te doen met hun garagedeur.

Henk Westbroek vond het zo’n goed idee dat hij me er op wees patent aan te vragen voordat iemand in Hilversum ermee  vandoor ging.


Eigenlijk is er geen beginnen aan om alles te noemen waarbij ik  betrokken was. We hebben de hele klokkenstoelroute voor de radio opgenomen en een paar jaar later nog eens voor TV. Halsbrekende toerenom het geluid op te kunnen nemen. De 7-delige TV- serie Frjemd was ook zo’n monsterklus met resultaat de eerste prijs op het landelijk Olon-festival in de categorie drama. Elk jaar weer de 5-daagse Ballonradio uitzendingen vanaf de Nutsbaan. Gemaakt met een groot team enthousiaste mensen die werd gewaardeerd door massa’s bermtoeristen en tuinzitters.


Het allermooiste product was de jubileumshow in de sporthal naast de studio met muzikale play-back bijdragen van o.a. een politieduo, de brandweercommandant en de burgemeester als ‘Nikkelen Nelis’. Top televisie waar ze (budgettair gezien) in Hilversum een puntje aan konden zuigen..! Ik mocht er in de (live)registratiewagen van Eringa professioneel de regie voor 5 camera’s doen en ik kan je zeggen dat het zweten met peentjes was maar wat een prachtig eindresultaat!


De programma’s die ik het langst gedaan heb zijn ‘Skarramoes” op zondagmiddag (meer dan 1000 uitzendingen en de montage van talloze TV uitzendingen (meer dan 2000 uren in zo’n 10 jaar).

Bij Oskar via:

Wat deed je:

Laatste activiteit:

Laatste radiouitzending: 30 december 2007: ’Skarramoes’ met de 1ste  Veronica Top 40

uit 1965 in duo-presentatie met Will Vandersloot, die voor deze gelegenheid nog 1 maal terugkeerde achter de microfoon.

 

Welke programma’s:

 1. - Jukebox

 2. - Cocktail

 3. - RadioBingo

 4. - Gouden Greep

Door de jaren heen heb ik meegewerkt aan en gepresenteerd voor:

 1. -Skarramoes

 2. -Kwek, Kwek

 3. -Zi Zo Zondag

 4. -Aan de stamtafel

 5. -Heremastate

For the record:

Wiebe Krist

Audio

Foto’s

In de Media

Herinneringen aan Oskar:

Blunders?

Gekke dingen?

Huidige favoriete

Radio- en TV:

Favoriete single:

Favoriete LP:

Brood op de plank:

De eerste plaat die je kocht:

Ook ik heb een prachtige tijd gehad en er niet alleen talloze mooie herinneringen aan overgehouden maar vooral veel ervaring opgedaan zodat ik me rustig ‘allrounder’ kan noemen als het gaat om radio en televisie maken.


Een prachtig moment was de opening van de nieuwe studio, de ingebruikname van de etherfrequentie en het eerste echte Oskar busje dat door Hendrik Elzinga uit Sint Nyk belangeloos van een zwarte outfit werd voorzien.

De ‘Radio-tour’ door de gemeente en de ledenwerfacties, de super populaire TV-Quizzen die soms meer dan 200 inzendingen per week kreeg.


Maar ook de 1ste radio uitzendingen vanaf de Skarster Expo waren spannend. Ook de realisatie van het boekje 5 jaar Oskar was een hele klus. Daar hebben Will Vandersloot en ik een hele klus aan gehad.

Ergens in eind tachtiger jaren hebben Sieds Wijnalda en ik na een aantal duidelijke afscheidsplaten (‘Bye bye tot ziens’, ‘Dit is het einde’ en ‘240024 Hal Dorado’) Hilversum 2 in de uitzending gedrukt en zijn weggelopen als protest tegen het feit dat het bestuur onze duo presentatie te heftig vonden.


We voelden ons een beetje voorlopers van ‘Curry & Van Inkel’ en dat was schijnbaar iets te overdreven voor het platteland. Andere blunder was dat ik een bekende Jouster dame aanzag voor een man. Dit gebeurde tijdens de Jouster Merke toen we opnames maakten voor ‘Aan de Stamtafel’.


Daar maakte ik ook een boertje boos toen ik met de (Oskar) Suzuki 4x4 zijn veetrailer in wilde rijden. “Mien batte, mien batte..!”

Zo’n  anderhalf jaar voor het einde van Oskar maakte ik tegelijkertijd een radio programma voor Nationaal FM in Burgum. Later veranderde de naam in Holland FM dat 2 jaar geleden verhuisde naar Leeuwarden. Daar zit ik nog steeds en ik hoop in ieder geval tot 25 april 2011. Dan maak ik precies 25 jaar onafgebroken vrijwillig (onbetaald) radioprogramma’s.

                              

Michael Nesmith & The First National Band - Silver Moon,

gekocht bij Radio Beenen in Gorredijk

Born to be alive – Patrick Hernandez

Don’t forget to remember – Bee Gees

High tide and green grass – Rolling Stones

Greatest Hits – Buck Owens & his Buckaroos

Taxi en buschauffer bij Taxi Witteveen, Lemmer en DJ/programmamaker bij Holland FM, iedere zondagmiddag van 12.00-15.00 uur.

- Oskar Senior

 1. -Radio Bingo

 2. -Country Fiësta

 3. -Gouden Greep

De bewuste ‘Oskar’- Suziki van Wiebe.

Hier gefotografeerd in 1987 met de jongste zoon Marcel, toen 6 jaar, op de stoere treeplank.

Luister hier naar de eerste single die Wiebe kocht in 1971

Grote voorbeeld

als DJ/presentator:

Niet zozeer als voorbeeld want ik ben altijd mijzelf geweest en gebleven...

Mocht graag luisteren naar Joost den Draaier, rap van tong, originele teksten en een vreselijke ouwehoer.


Eigenlijk vond ik alleen een deel van de Veronica zeezender-clan leuk: Tom Collins, Eddy Becker, Lex Harding, Rob Out, Jan van Veen, Hans Mondt en Robby Dale.  Klaas Vaak, Frans Nienhuis, Adje Bouman, Gerard de Vries, Tineke, Stan Haag, Henk van Dorp en Bart van Leeuwen vond ik niks.

Op televisie vond ik Willem Ruis zo lekker zichzelf zijn. Die had ik graag willen opvolgen haha!