Staat van dienst:

Van oktober 2003 tot en met november 2007 werkzaam als samensteller/presentator en technicus bij Oskar Radio.

Sieds Wijnalda. We kenden elkaar al van de MAVO. Op 2e Paasdag 2003 zond Oskar Radio ‘De Top 100 Aller Tijden’ van de gemeente Skarsterlân uit. Met de hieraan verbonden prijsvraag won ik een CD die ik kwam ophalen in de studio. Het was tevens ‘Open Dag’, dus kon ik gelijk even een kijkje achter de schermen nemen.

Sieds wist dat ik altijd al een passie had voor muziek en vroeg mij of ik de ‘Gouden Greep’ wilde overnemen. Na er de rest van die dag over nagedacht te hebben heb ik uiteindelijk “Ja” gezegd.


Vooral betrokken geweest bij de radio: samenstellen/presenteren en techniek doen bij eigen programma’s, af en toe invallen, programma’s die waren opgenomen op MiniDisc starten en stoppen, in de tijd dat dit nog niet automatisch door het computersysteem gebeurde, de (latere) muziekdatabase checken op fouten (jaartallen, spelfouten, enz.), de adressenlijst van de medewerkers up-to-date houden.


Na een zestal proefprogramma’s met begeleiding van Sieds was het op 12-10-2003 zo ver: de eerste echte aflevering van de ‘Gouden Greep’, live, bloednerveus en met het zweet in de handen... De eerste plaat was ‘Little Things’ van Dave Berry. De eerste paar keer presenteerde ik in het Fries, maar dat beviel me niet. Later ben ik overgegaan op presentatie in het Nederlands. Die (gezonde) spanning voorafgaand aan het programma is overigens nooit weggegaan.


‘De Gouden Greep’ was altijd al een programma met alleen maar ‘Golden Oldies’, geen nieuwe muziek dus. Ik vond dat er alleen maar muziek in mocht uit de jaren ’50, ’60 en ’70, met veel aandacht voor de muziek uit Nederland. En een tune natuurlijk. Al snel viel mijn keus op een instrumentaaltje van de ‘Shadows: Quatermaster's Stores’. Je kunt deze plaat beluisteren bij ‘Jingles, Promo's & Tunes’.


Ook bedacht ik in de loop der jaren enkele rubriekjes, zoals in het begin de “Gouden Greep-LP”, een langspeelplaat uit genoemde periode waar twee nummers van werden gedraaid. In een later seizoen ontstond de ‘2-in-1’ (twee uitvoeringen achter elkaar van hetzelfde liedje), “40 jaar Top 40” (met enkele hits uit de Top 40 van precies 40 jaar geleden) en werd er wekelijks een A- en B-kant van een singeltje gedraaid.


Eens in de maand werd teruggekeken naar een hitlijst (uit Nederland, Engeland of Amerika) van precies zoveel jaar geleden met altijd als voorwaarde: de muziek moet ouder zijn dan 1980.


Voor de volledigheid dient vermeld te worden dat slechts één keer een uitzondering hierop is gemaakt. Dat was op de dag dat 20 jaar Oskar-RTV werd gevierd: 12-2-2006. Toen werd muziek gedraaid die populair was ten tijde van de oprichting van Oskar-RTV.

Bij Oskar via:

Laatste activiteit:

Zondag 25-11-2007: Gouden Greep van 12:00 tot 13:00 uur, Popcorn (als vervanger van Bart de Haan) van 19:00 tot 20:00 uur en Rock Blues & Sympho van 20:00 tot 22:00 uur. De laatste maand van Oskar heb ik helaas niet meegemaakt, vanwege een vrij ernstige ziekte en het herstel hiervan in ziekenhuizen en een revalidatiecentrum.

Na het herstel kwam ook het besef dat de verplichtingen voor Oskar er niet meer waren. Geen voorbereidingen meer, niet meer nadenken over de te draaien muziek, geen informatie meer opzoeken en geen programma’s meer.

Een vreemd gevoel wat lang heeft geduurd voordat ik er aan gewend was geraakt.

 

Welke programma’s:

  1. -‘Gouden Greep’, van 12-10-2003 t/m  25-11-2007, 189 afleveringen

  2. -‘Rock Blues & Sympho’, van 3-10-2004 t/m 25-11-2007, 136 afleveringen

  3. -In 2005: 3x een extra uur op vrijdagavond uit de studio, voorafgaand aan de lokatie-uitzendingen

  4. -In 2005: 5x ‘Nederlandse Hits’ op zondagmiddag, tot het moment dat John Valkenburg begon met ‘Oskar Houdt Van Nederlands’ op de zaterdagmiddag

  5. -Eind 2007: ‘Popcorn’, als vervanger van Bart de Haan

  6. -Meegewerkt aan ‘De Winterse 50’, op 23-12-2006

Op zondag 8-1-2006 werd een mijlpaal bereikt: mijn 100e ‘Gouden Greep’. Dit werd gevierd met een twee uur durend programma: ‘Het Beste Uit 100 x ‘Gouden Greep’. Vaste uitzendtijd was van 12:00 tot 13:00 uur, die zondag begon het al om 11:00 uur. Voorafgaand aan deze uitzending konden de luisteraars uit een lijst platen hun favorieten kiezen en de platen waarop het meest werd gestemd werden tijdens deze twee uren gedraaid. “A Whiter Shade Of Pale” van ‘Procol Harum’ stond bovenaan.


In 2004 werd besloten te stoppen met de Radio-Bingo op de zondagavond. De vrijgekomen uitzendtijd werd opgevuld door het uitbreiden van het programma Popcorn van Bart de Haan met een uur en een door mij bedacht nieuw programma: Rock Blues & Sympho, met als tune de ouverture uit de rock-opera ‘Tommy’, niet uitgevoerd door ‘The Who’, maar door ‘Assembled Multitude’.


Dit programma was voor het eerst te horen op 3-10-2004, van 21.00 tot 22.00 uur. Vanaf 9-10-2005 begon het een uur eerder, omdat Bart had aangegeven niet meer twee uren ‘Popcorn’ te willen maken. Iedere zondagavond dus de beste muziek op het gebied van rock, blues en symphonische rock (de titel dekt de lading volledig), de muziekstromingen die tot mijn absolute favoriete behoren.

Elke zondagavond dus een feestje op de radio, met muziek die bijna nooit de aandacht krijgt die het verdient. Gelukkig nu dus wel op de lokale omroep in Joure en omgeving. Nummers met een speelduur van meer dan 10 minuten waren geen uitzondering. Ook is er een keer een special te horen geweest: op 12-6-2005. Rond die datum was het namelijk 10 jaar geleden dat Rory Gallagher, een veel gehoord artiest in het programma, overleed.

For the record:

Audio

Video

Foto’s

Mail Andrémailto:a.lageveen@wxs.nl?subject=Via%20de%20website%20ditwasoskar.nl

In de Media

Herinneringen aan Oskar:

Blunders?

Gekke dingen?

Huidige favoriete Radio- en TV:

Favoriete single:

Twee favoriete LP’s:

Brood op de plank:

De eerste plaat die je kocht:

Het was geweldig om zelf radioprogramma’s te maken; zowel de samenstelling (uit eigen collectie), de presentatie en de techniek hiervan te verzorgen. In het begin was het soms zenuwslopend en zag ik er tegenop maar geleidelijk ging het wennen en werd het plezier steeds groter. Jammer dat het voorbij is...

Een paar dingen: Wat wel eens voorkwam was een paniekaanval als de apparatuur het liet afweten: een CD-speler die de CD niet herkende terwijl het liedje in de andere cd-speler zijn einde naderde… Of als een te gebruiken cd nog thuis bleek te liggen. In zo’n geval moest ik afwijken van de playlist en had ik niet de benodigde informatie voor handen… Improviseren dus!


Tijdens de voorbereiding op de Rory Gallagher-special in RB&S vond ik een geschikt instrumentaal nummer van Rory. Dit had ik op md gezet met de bedoeling het te gebruiken als achtergrondmuziekje bij het voorlezen van stukken tekst.

Het heeft ongeveer een kwartier geduurd voordat ik de bewuste MiniDisc ook steeds startte. Ik vergat het steeds!


Ik weet nog dat ik daar verschrikkelijk van heb gebaald na de bewuste uitzending en dat ik voorafgaand aan die uitzending verschrikkelijk zenuwachtig was. Als er maar niks mis zou gaan..!

Radio: Arrow Classic Rock, met name het programma ‘Symfo Mania’ op dinsdagavond.

TV: De Wereld Draait Door.

Begin jaren ’70 kwam mijn vader thuis met een tweedehands platenspeler, zo’n oranje ding met een deksel waar de luidspreker in zat. Die moest je dan naast het apparaat opstellen en dan kon je plaatjes draaien.

Enkele singletjes die er bij zaten waren ‘Dandy’ van The Kinks, ‘Bald Headed Woman’ van The Jay Jays en ‘Nothing But Heartaches’ van The Supremes.

Eén van de eerste singles die ik zelf kocht was ‘In The Summertime’ van Mungo Jerry.

‘The Living Years’ - Mike & The Mechanics. “Het mooiste wat ooit is gemaakt..”

‘Tubular Bells’ – Mike Oldfield

‘Dark Side Of The Moon’ – Pink Floyd

Medewerker Crediteurenadministratie bij Imperial Tobacco Joure.

Twitter

Wat deed je:

André te gast in Hilversum bij het programma ‘Het Steenen Tijdperk’

André Lageveen

Rory Gallagher

2 maart 1948

14 juni 1995

Grote voorbeeld

als DJ/presentator:

Lastige, maar leuke vraag. Ik ben maar 4 jaar presentator geweest. Ik was (en ben) een liefhebber van presentatoren die serieuze, en - nog belangrijker - op waarheid berustende informatie geven. Niet te veel "ouwehoeren". Als ik naar de radio luister wil ik er ook wat van opsteken dus is betrouwbare informatie gewenst. Iemand die dat volgens mij heel goed deed: Felix Meurders, tijdens de presentatie van de Nationale Hitparade.


Zijn stijl van presenteren herken ik wel een beetje van mijzelf in de Gouden Greep: niet door intro's heen praten, want de liedjes waren vaak al zo kort (en de luisteraar heeft recht op het horen van het volledige nummer), zijn timing, en ook de laatste plaat van het programma helemaal proberen te laten horen.